高三网 试题库 作文库 大学库 专业库

当前位置: 高三网 > 福建高考 > 福建高职单招 > 正文

2018福建高职招考英语模拟试题

2018-03-08 09:50:44文/丁雪竹

 

第一部分 语音(共10小题,每小题2分,满分20分)

从下列各组所给的A、B、C、D四个选项中,找出其划线部分的读音与其它三个不同的选项,并在答题卡上将该项涂黑。

( )1 A hate B.rather C. vast D. pass

( )2 A head B.ready C. great D. peasant

( )3 A wind B.blind C. drive D. decide

( )4 A call B.talk C.half D.walk

( )5 A north B.short C.horse D.worker

( )6 A thank B.thin C.sink D. spring

( )7 A dear B.hear C. early D.fear

( )8 A nation Bcollection C. dictation D. question

( )9 A debt B.climb C. black D. comb

( )10 A they B. this C. that D. thing

第二部分:英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节:单项填空(共15小题,每小题2分,满分30分)。

从A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

( )11、He wants to see ____ much stronger China within ______ rest of his life.

A./;a  B.a;/ C.a;the

( ) 12.---I passed the driving test this morning. ----

A. Best wishes B. Congratulations C. Good luck

( )13.----Wow! You’ve got so many skirts.

----But _______ of them are in fashion now.

A. all B. neither C. none

( )14、He ____ to draw horses already.” “When ____ he?”. “Last year.”

A. has learned, did B.learned, did C. has learned, has

( )15、Why not ____ a hat instead of ____?

A. buying; making one B. buy; making one C. buy; making

( )16、This English song___ by the girls after class.
A. often sings B. is often sung C. is often sang

( )17、The plane arrived at London airport ____ Wednesday morning.

A. on B. at C. in

( )18、After years of hard work, his dream ____ in the end.

A. came out B. came true C. came up

( )19.I don't remember____________ the book yesterday.

A. where I put B. where did I put C. where will I put

( )20、Must we clean the room before leaving?” “No, you____.”

A won’t B. needn’t C. mustn’t

( )21. It wasn't until nearly a month later_____I received the manager's reply.[来

A.since B、when C.that

( )22. Everybody should remember it is not ____ to swim in the river alone.

A.healthy B. safe C.possible

( )23.Don’t turn off the computer before closing all programs ______ you could have problems

A. or B. and C. but

( )24.—What are you looking for?

—I’m looking for the watch _______ I bought yesterday.

A.which B.who C.whose

( )25、Only in this way ____.

A .we can well do it B .can we do it well C .we can do it well

第二节:完形填空(共10小题,每小题2分,满分20分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑

If you want to learn a new language,the very first thing to think about is why. Do you need it for a__26__reason,such as your job or your studies?or perhaps you’re interested in the__27__,films or music of a different country。

Many people start learning a language and soon give up. “I’m too__28__,” they say. Yes,children do learn languages more __29 than adults,but research has shown that you can learn a language at any_30_.And learning is good for the health of your brain,too. I’ve also heard people__31__ about the mistakes they make when learning 。Well,relax and laugh about your mistakes ,__32you’re much less likely to make them again.

Learning a new language is never __33.But with some work and devotion,you’ll make progress. And you’ll be _34_by the positive reaction of some people when you say just a few words in __35 own language. Good luck!

( )26.A technical B.political C.practical

( )27.A. literature B.transport C.agriculture

( )28.A. old B.nervous C.tired

( )29.A. closely B.quickly C.quietly

( )30.A. age B.distance C.school

( )31.A. worry B.think C.quarrel

( )32.A. if B.and C.but 

( )33.A. easy B.hard C.interesting 

( )34.A. blamed B.amazed C.interrupted 

( )35.A. their B.his C.our  

第三部分 阅读理解 (共20小题;每小题2分,满分40分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Our children and grandchildren may not have a chance to visit many of the most famous places around the world. War, weather, age, traffic and pollution damage these famous places. Looking after these places often costs more than one country can afford.

In the early 1970s, world governments decided that if they joined together, they would be able to preserve (保护) our history. If every country paid some money, they said, it would be possible to look after important historic places. Also, if they discovered that a monument needed urgent (紧急的) help, they would have money for repairs. For these reasons, countries around the world united to form the World Heritage Organization in 1972. Today, the organization helps to maintain (维护) and restore the most important places from our history.

However, one of the biggest problems for historic places is vandalism. People sometimes enter the sites and destroy or damage the buildings. At some sites, such as Stonehengein England, governments have built high fences to protect the site from vandals.

There are many different ideas about how to solve the problem of vandalism. Some experts say that if guards patrolled (巡逻) the sites, vandals would not be able to get in. Some experts say that if they fixed more television cameras, they would not need so many guards. Other experts say that the best solution is education. If people learned to respect history, they would not destroy or damage it. They would also want to spend money looking after old places. For this reason, the World Heritage Organization helps to spread information about the value of historic sites.

根据文章内容,选择正确答案:

( )36.Why did countries all over the world unite to form the World Heritage Organization?

A. It would be able to keep our history. and take care of important historic places.

B. They would have money to do some repairs if a monument needed help.

C. All of the above.

( )37 .Which of the following shows us the action of vandalism?

A. People enter the sites and destroy or damage the buildings.

B. Governments build high fences to protect the site from vandals.

C. Guards patrolled the sites and they fixed more television cameras.

( )38. What's the best way to solve the biggest problem of vandalism?

A. To make people know information about the value of historic sites.

B. To form the World Heritage Organization.

C. Too many guards are needed to prevent vandals getting in.

B

Today, roller skating (旱冰) is easy and fun, and it is popular throughout the world. People roller skate outside on paths and roads, and inside in rinks. But a long time ago, it wasn’t easy at all. Before 1750, the idea of skating didn’t exist. That changed because of a man named Joseph Merlin. Merlin's work was making musical instruments. In his spare time he liked to play the violin. Joseph Merlin was a man full of ideas and dreams. People called him a dreamer.

One day Merlin received an invitation to attend a fancy dress ball (化装舞会). He was very pleased and a little excited. As the day of the party came near, Merlin began to think how to make a grand entrance (隆重出场) at the party. He had an idea. He thought he would get a lot of attention if he could skate into the room.

Merlin tried different ways to make himself fool. Finally, he decided to put two wheels under each shoe. These were the first roller skates. Merlin was very proud of his invention and dreamed of arriving at the party on wheels while playing the violin.

On the night of the party Merlin rolled into the room playing his violin. Everyone was surprised to see him. There was just one problem. Merlin had no way to stop his roller skates. He rolled on and on. Suddenly, he ran into a huge mirror that was hanging on the wall. Down fell the mirror, breaking into pieces.Nobody forgot Merlin’s grand entrance for a long time!

( )39. The text is mainly about____.

A. a strange man B. an unusual party C. how roller skating began

( )40. People thought Merlin was a dreamer because he____ .

A. was full of imagination

B. was a gifted (有天赋的) musician

C. invented the roller skates

( )41 . Merlin put wheels under his shoes in order to .

A. draw the guests’ attention

B. arrive at the party sooner

C. show his skill in walking on wheels

( ) 42. What is the main point the writer is trying to make in the last paragraph?

A. The roller skates needed further improvement.

B. Merlin got himself into trouble.

C. Merlin succeeded beyond expectation(超出预料).

C

Dick lived in England. One day in January he said to his wife, "I'm going to fly to New York next week because I've got some work there." "Where are you going to stay there?”his wife asked. "I don't know yet." Dick answered. "Please send me your address from there in a telegram (电报)," his wife said. "All right," Dick answered.

He flew to New York on January 31st and found a nice hotel in the center of the city. He put his things in his room and then he sent his wife a telegram. He put the address of his hotel in it.

In the evening he didn't have any work, so he went to a cinema. He came out at nine o'clock and said, "Now I'm going back to my hotel and have a nice dinner."

He found a taxi (出租车) and the driver said, "Where do you want to go?”But Dick didn't remember the name and address of his hotel.

"Which hotel are my things in?" he said, "And what am I going to do tonight?”But the driver of the taxi did not know. So Dick got out and went into a post office. There he sent his wife another telegram, and in it he wrote, "Please send me my address at this post office."

( ) 43. Dick flew to New York because ___.

A. he went there for a holiday

B. he had work there

C. he went there for sightseeing(观光)

( )44. Why did his wife want a telegram from him?

A. Because she didn't know his address yet

B. Because she wanted to go to New York, too

C. Because she might send him another telegram

( )45. Where did Dick stay in New York?

A. In the center of the city. B. In a hotel. C. In a restaurant.

( )46. Who would send him the name and address of his hotel?

A. The manager(经理)of his hotel. B. His wife. C. The taxi driver.

( )47. Which of the following is not true?

A. Dick stayed at a nice hotel in the center of the city.

B. Dick didn't work on the first night of his arrival.

C. Dick forgot to send his wife a telegram.

D

When some plates of the earth move suddenly, an earthquake happens. Many earthquakes begin under the sea. Earthquakes may happen anywhere on the earth. They often happen near the mountains.

During an earthquake, the shakings make rocks rise suddenly and even crack (断裂) open. Houses fall, people are killed or hurt, and sometimes the whole villages or cities are destroyed.

Can we do something to keep ourselves safe from earthquakes? Scientists have studied earthquakes and make maps that show the “earthquake belts”. In areas (地区) in these belts, it’s possible for earthquakes to happen. In these areas we should build strong houses to fight against earthquakes.

In the future, scientists will be able to tell when and where an earthquake will be before they happen. They can also tell people what to do and how to do it.

( ) 48.The reason for an earthquake is _______.

A. the result of rock plate sudden movement

B.that there are so many plates on the earth

C.that the sea is too deep

( ) 49.A map showing the earthquake belts will tell people ______.

A. what kind of houses to build

B.what kind of houses can stay up in an earthquake

C.where earthquake may happen

( ) 50.In the future we’ll be no longer so afraid of earthquakes ______.

A. with the help of scientists’ exact prediction (预报)

B.because of a map showing the “earthquake belts”

C.as scientists know what to do and how to do it

( ) 51.Choose the best title from the passage.

A.An Earthquake B. A Scientist and an Earthquake

C. How to FightAgainst Earthquake

E

Researchers (研究者) have announced (宣布) the result of two studies on the health effects of the drug aspirin (阿斯匹林). One study shows aspirin can sharply reduce the chance that a healthy, older man will suffer from a heart attack

The study offered two new results from earlier findings. It said taking one aspirin pill every other day helped only healthy men over the age of fifty. It also said aspirin gave the greatest protection against heart attacks to men with low blood cholesterol (胆固醇) levels.

Earlier in the United States began a major aspirin study in the early 1980s. It included 22,000 healthy men doctors. All were between the ages of forty and eighty-four. More than 11,000 of the doctors took a harmless pill that contained no drug. The men did not know which kind of pill they were taking.

The doctors who took aspirin suffered 44% fewer heart attacks than those taking the harmless pill. 139 men who took aspirin suffered from heart attacks. Ten of them died. 239 men who did not take aspirin suffered from heart attacks. Twenty-six of them died.

The researchers said the doctors’ study provides clear proof that taking aspirin can prevent a first heart attack in healthy, older men. They said, however, the result does not mean every man over the age of fifty should take aspirin. They said aspirin couldn’t help men who do not eat healthy foods, who smoke cigarettes and who are fat. The researchers said men who think they would be helped by taking aspirin should talk with their doctors first.

( ) 52.The passage tells us that the new use of aspirin is ______.

A. to treat heart disease

B. to reduce pain while one suffers from a heart attack

C. to reduce the chance of a heart attack in old men

( ) 53.Aspirin can help those who ______.

A. are older and healthy B. are under 40 years old C. are fat and smoke cigarettes

( ) 54.At last the researchers advised us to take aspirin ______.

A. with care B. as much as we like C. every day

( ) 55.From the experiment we can conclude that about _____ of people who suffered from heart attacks without aspirin died.

 A. 7% B. 11% C. 19%

第二卷

第四部分 写(共2节,满分40分)

短文填词(共10小题,每小题2分,满分20分)

阅读下面文章,根据短文意思,从方框中选择一个适当的词填入短文的相应空格处,使短文意义准确,内容连贯,并把该词完整地填写在短文下方相对应的横线上。

waiting possible growing remember enough

smile time receive tells worried

 Only mother love is true love. It gives .everyone everything all his life. When you are still a baby, mother takes good care of you as much as 56 ,In your waking hours she always holds you in her arms. When you are ill, she stops her work right now to look after you day and night, and forgets about herself. When you are 57 up day by day, she feels very happy.

When you are old 58 to go to school, mother still looks after you all the 59 . On cold winter days, she always 60 you to put on more clothes. She always stands in the wind 61 for you back from school every day. When you hurry to leave home for school with little breakfast she always feels 62 about you at home. She knows about your study and spend much money on your school things. When you do well at school, you will see the brightest 63 on her face. Mother can do everything for you day after day.

Mother is always ready to give everything she has to her children, not to 64 .What true love that is in the world We will 65 Mother Love for ever!

56. 57. 58 59 60

61 62 63. 64. 65.

第二节 书面表达(满分20分)

网购已成为很多人青睐的一种现代购物形式。请你以“Online Shopping”为题,根据以下三个要点,分三段写一篇100字左右的英语短文,谈谈网购现象及你的看法或建议

1.越来越多的人喜欢在网上购买商品

2.网上购物可能存在的问题(如:假货;货物损坏;不易退换)

3.你的看法或建议

注意:1.词数:100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。

3.参考词汇:网店店主Internet shopping provider   假货fake goods

英语试卷参考答案

第一部分语音(每题2分,共计20分)

1、A 2、C 3、A 4、C 5、D 6、B 7、C 8、D 9、C 10、D

第二部分:英语知识运用

第一节:单项填空(每题2分,共计30分)

11、答案C 本题考查冠词。句意为:他想在有生之年看到一个更加强大的中国。a much stronger China指一个更加强大的中国;the rest固定用法,表示剩下的人(物),应用the。

12、【答案】B考查情景交际。

13、答案:C考查不定代词。But表转折且个数超过2个,故用none。

14、答案:A考查动词的时态。根据关键词already及last year可知A正确。

15、答案:Bwhy not+动词原级为固定句式,C答案make缺宾语。

16、答案B考查语态。英语歌曲是被唱,故用B.

17、答案A考查介词的用法。

18、答案:B考查动词辨析,梦想实现用come true。

19、答案:A考查宾语从句。宾语从句用陈述句的语序。

20、答案B考查情态动词的用法。

21、答案:C考查强调句型。

22、答案:B考查形容词辨析。单独游泳不安全。

23、答案:A 考查连词。根据句意用or。

24、答案:A考查定语从句关系词。

25、答案B考查特殊句式倒装句。Only+状语要部分倒装。

第二节:完形填空(每题2分,共计20分)

答案解析:

26.答案C根据your job or your studies可知,需要学习语言是出于“实际,实用”。technical“技术的”,political“政治的”。

27.答案A根据film,music可知,语言与文学有关。

28.答案A根据下文可知,该空应填入与“年龄”有关的词。

29.答案B句意为:孩子学习语言的确要比成年人快。closely“密切地”,quickly“快速地”, quietly“静静地”。

30.答案A句意为:但是研究表明,你在任何年龄都可以学习语言。age“年龄”, distance“距离”,school“学校”

31.答案Aworry about“担心”。

32.答案B句意为:放松并嘲笑自己的错误,你将会少犯这些错误。

33.答案A 句意为:学习一种新语言从不是轻松的。根据下文but可推知。

34.答案B 句意为:在你能用别人的语言说出几个单词时,你将会对别人积极的回应感到惊讶。blame“责备”,amaze“惊讶”,interrupt“打断”。

35.答案A

第三部分 阅读理解(每题2分,共计40分)

A

【答案与解析】本文阐述了世界文化遗产所面临的危机,以及人类对这些问题所采取的补救措施。着重讲述了人类及世界文化遗产组织对故意破坏文化遗产的行为所采取的防范措施。

36.C. 由第二段可知。为了“preserve (保护) our history. ”、“be possible to look after important historic places. ”“they would have money for repairs. ”,他们成立“the World Heritage Organization”。故选C。

37. A. 由第三、四段可知“vandalism ”是故意破坏艺术的行为。

38 A. 由最后一段可知“the best solution is education. ”,因此“the World Heritage Organization”帮助“spread information about the value of historic sites”阻止故意破坏艺术的行为。

B

【答案与解析】本文介绍了滑旱冰这一体育运动的由来。

39. C. 本文的话题是旱冰运动的起源。

40 A. 一个充满梦想的人。

41 A. 短文第二段句末“He thought he would get a lot of attention if he could skate into the room.”可知其目的是为了引人注目。

42 C. 根据“Nobody forgot Merlin’s grand entrance for a long time!”可知Merlin取得了超出他预想的成功。

C

【答案与解析】

43. B 。细节题。从文中第一段"I'm going to fly to New York next week because I've got some work there."可知, Dick 去纽约是为了工作。

44.A 。细节题。根据短文第一段内容判断Dick的妻子只是想知道他到纽约后会住哪儿。

45.B 。细节题。从文中第二段第一句He flew to New York on January 31st and found a nice hotel in the center of the city. 可知Dick住在一家市中心的宾馆。

46.B 。推断题。文章最后一段介绍Dick又一次给其妻子发报 "Please send me my address at this post office.",可知Dick向其妻子要他的已经忘记的住址。

47. C 。推断题。从文中第二段第一句可知Dick住在一家市中心的宾馆。并告知他住下后随即给他妻子寄去了他的住址,选项A是真实的,文中第三段第一句“In the evening he didn't have any work, so he went to a cinema. ”得知,头天晚上他去看电影了;所以答案C——“Dick forgot to send his wife a telegram.”是错误的。

D

【答案与解析】地震是地球上对人类生存构成威胁的最严重的自然灾害之一。科学家们经过研究,发现了地震活动最频繁的地方。生活在地震带地方的人们可以采取适当的措施减少其危害。也许,将来科学家们能在地震之前预测出发生的地点和时间。

48.B。短文的“When some plates of the earth move suddenly, an earthquake happens”这一句明确告诉我们:地球板块突然移动时,就导致地震的发生。选项A 不是地震的成因,而是地震产生的结果。这从“…the shakings make rocks rise suddenly and even crack open”一句中可以看出。

49.C。地震带(earthquake belts)是可能发生地震的地方。这由第三段的中间几句所描述的内容可知。

50.A。将来科学家能预测出地震发生的时间和地点。有了这种精确的预报,人们当然不会再对地震那么恐惧了。

51.A。短文主要围绕地震的成因、危害以及对未来科学家们从事地震研究的展望,向我们介绍了地震方面的知识。故选项A为最佳答案。

E

【答案与解析】本文介绍了科学家对阿斯匹林的研究成果。实验表明,阿斯匹林可以预防或削弱老年人患心脏病的危险,但实际的效果和服用者的饮食有一定的关系。研究人员说,服用可药品要遵医嘱。

52. C。短文首段的末句“…sharply reduce the chance that a healthy, older man will suffer from a heart attack.”即是本题答案的出处.

53.A。注意“…reduce the chance that a healthy, older man will suffer from a heart attack .”本句中的healthy, older这两个词,即可得出答案。

53.A。文章最后一段是说,尽管的这种新用途对病人很有帮助,但患者在使用时必须格外小心,一定要严遵医嘱。

55. B。根据“239 men who did not take aspirin suffered from heart attacks. Twenty-six of them died.”一句中的239和26这两个数字即可算出。

第四部分 写

第一节 短文填词(每格2分,共计20分)

56.possible 57.growing 58 .enough 59 time 60 tells

61.waiting 62 worried 63.smile64.receive 65. remember

第二节 书面表达(共计20分)

各档次的给分范围和要求

第四档(很好):(16—20分)

完全完成了试题规定的任务,涵盖了基本的内容要点,或在发挥时内容有新意或亮点;语言基本无误,行文连贯,表达清楚;具备较强的语言运用能力;达到预期的写作目的。

第三档(好):(11—15分)

完成了试题规定的任务,虽漏掉一些内容,但涵盖了主要的内容要点;有少量错误语法结构和词汇方面的错误,但行文基本连贯,表达基本清楚。

第二档(一般); (6—10分)

未恰当完成了试题规定的任务。漏掉或未表述清楚一些主要内容,写出了一些无关的内容;语言有

一些错误,影响对写作内容的理解,行文不够连贯,信息未能传达给读者。

第一档(较差): (1—5分)

未能完成试题规定的任务,明显漏掉主要内容,写出了一些无关的内容或与内容有关的一些单词;语言错误较多,未能清楚传达信息。

0分档(差):

未能传达给读者任何信息,内容太少,无法平分,写的内容与所要求内容无关。

Online Shopping

Nowadays, shopping through the Internet has become increasingly popular among us, and many young people prefer to buy almost everything they want online.

Online shopping, however, can sometimes bring headaches to people when they enjoy shopping online. Firstly, the quality of the goods may not be as good as they are described. Secondly, it is possible for the buyers to buy fake goods. In addition, some people find it very hard to make a change when they are not satisfied with the things bought online.

I strongly hold the view that regulations and rules should be worked out for the Internet shopping providers. If so, I believe a promising life of online shopping is just awaiting us.

 

 

 

 

推荐阅读

点击查看 福建高职单招 更多内容